SCURT ISTORIC AL ASOCIAŢIEI

  Asociaţia de prietenie „Amiciţia” Târnăveni – România Ronchin – Franţa, a fost înfiinţată în luna februarie a anului 1999, plecând la drum cu 31 de membrii fondatori.
La înfiinţare, asociaţia îşi propunea ca principale scopuri cultivarea relaţiilor româno-franceze între oraşele înfrăţite Târnăveni, România – Ronchin, Franţa, precum şi conlucrarea cu asociaţia de prietenie franco-română Solidarité-Roumanie Ronchin.
Prin creşterea numărului de aderenţi (92 membri la 31.12.2005), am reuşit să conturăm două domenii de interes, fiecare dintre membri asociaţiei ataşându-se unui domeniu.
Cele două domenii de bază sunt: umanitar şi cultural.
În domeniul umanitar preocupările asociaţiei sunt focalizate pe sprijinirea colectivităţilor cu probleme.
Domeniul cultural ocupă un loc central în agenda asociaţiei, reuşita noastră principală în acest domeniu fiind înfiinţarea la Târnăveni a Aşezământului Cultural „Les amis de Ronchin”.
Acest aşezământ este oarecum diferit faţă de altele de acelaşi gen, fiind în acelaşi timp centru cultural, dar şi mijloc de acţiune pentru realizarea de proiecte. Acesta este amplasat într-un spaţiu proprietate a asociaţiei „Amiciţia”, amplasat în cartierul Păcii, bloc 2L, şi găzduieşte în acelaşi loc o sală de lectură şi o bibliotecă cu peste 7.000 de titluri în limba franceză, în principal literatură pentru tineri sau adulţi, dar şi pentru copii, alături de enciclopedii, dicţionare şi reviste.
Tot aici doritorii îsi pot aprofunda cunoştinţele de limba franceză utilizând calculatorul, prin metoda Tell me More. Aşezământul deţine o logistică destul de amplă (5 calculatoare, un video, aparat TV, combină muzicală, conexiune la internet).
De aceste facilităţi beneficiază nu numai locuitorii din oraşul nostru (elevi, studenţi, profesori, alte categorii de intelectuali), dar şi cei din zonele limitrofe. Aşezământul este frecventat atât de tineri români, dar şi maghiari sau alte naţionalităţi, în condiţiile în care limba franceză se studiază ca prima sau a doua limbă la toate şcolile din oraş.
La finele anului 2005 s-a reuşit crearea unei baze de date prin introducerea în calculator a tuturor volumelor deţinute, cotate după normele oricărei biblioteci şi inventariate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s